Kimchi dóza - černá
Popis
Pro inspiraci: zdroj Prima Fresh
4 PORCE
• 1 hlávka pekingského zelí
• 1 větší svazek jarní cibulky nakrájené na cca 5cm kousky
• 1 cibule nakrájená na nudličky
• 1 mrkev nakrájená na tenké nudličky
• 5–6 lžic soli na nasolení
Pasta:
• 1 lžíce mořské soli
• 4 lžíce korejské chilli mouky gochugaru nebo 2 lžíce drceného chilli
• 4 stroužky drceného česneku
• 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
• 1 lžíce medu
• 2 lžíce rybí omáčky
Hlávku pekingského zelí rozkrojte, oddělte listy a nakrájejte na 5 cm dlouhé špalíčky. Důležité je nasolení zelí včetně silných dužin, aby bylo dostatečně měkké. Nasolené zelí nechejte nejméně dvě hodiny ležet. Následně budete zelí odsolovat opakovaným proplachováním a koupáním ve vodní lázni. Ochutnejte a poznáte.
Všechny ingredience na pastu smíchejte dohromady. K nakrájenému, zkřehlému a odsolenému zelí přidejte cibuli, jarní cibulku i mrkev a vše zamíchejte společně s pastou. Směsí naplňte uzavíratelné sklenice, pořádně upěchujte, aby se šťáva vytlačila k hladině a nechte 1 den v pokojové teplotě fermentovat.. Můžete i déle (až 3 dny), důležité je kimchi občas ochutnat a ve chvíli, kdy vám jeho chuť vyhovuje, dejte sklenici do lednice. Chlad fermentaci téměř zastaví. Pokud budete dodržovat hygienu a používat čistou lžíci, vydrží kimchi v lednici i několik týdnů.
Hmotnost | 1.64 kg |
Celková výška i s víčkem | 18 cm |
Venkovní průměr | 14 cm |
Objem | 1,5 l |
Výška nádoby bez víčka | 15,5 cm |
video kvašák
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.